Baden - Powell

Skavtsko gibanje leta je ustanovil Robert Stephenson Smyth Baden - Powell (na kratko ga imenujemo kar B.P. – lahko tudi okrajšava za skavtski pozdrav »Bodi pripravljen«). Rodil 22. februarja 1857 v Londonu. Oče mu je umrl pri treh letih, mati je tako morala sama vzdrževati sedem otrok. Med počitnicami, ki jih je preživljal pri sorodnikih na deželi, se je pogosto odpravil na dolge izlete v naravo.

Bi-Pija je od nekdaj zanimalo mnogo stvari in vedno se je bil pripravljen naučiti kaj novega. Zelo rad je risal, pripravljal gledališke predstave, v katerih je tudi nastopal, pisal je igre in pesmi, igral na klavir in violino ter bil vratar šolske nogometne lige; njegova največja strast pa je bila potepanje po naravi.

Po končani srednji šoli je vstopil v vojsko. Izkušnje, ki si jih je pridobil v otroštvu, je koristno uporabil v svoji poklicni karieri. Kot konjeniški častnik je služil Angliji v mnogih njenih kolonijah in hitro napredoval. V Indiji se je zelo izkazal in si za lov na divje svinje s kopjem na konju prislužil visoko indijsko odlikovanje, imenovano pokal Kadir.

Leta 1899 je s peščico vojakov vzdržal obleganje mesta Mafeking v južni Afriki, ki so ga oblegali Buri. Prejel je čin generalmajorja in postal dragocen vojskovodja. Domačini so mu zaradi njegove spretnosti v ogledništvu nadeli vzdevek »Impeesa« oziroma »Volk, ki nikoli ne spi«.

Impeesa

Ko se je leta 1901 vrnil nazaj v Anglijo, je napisal mnogo knjig. Presenečen je bil ob novici, da njegovo »Pomožno knjigo za aogledniško službo« ('Aids to scouting') vneto prebirajo dečki po šolah. Porodila se mu je zamisel o gibanju, v katerem bi otroci uživali in obenem urili svoje psihofizične sposobnosti.


Brownsea 1907

Poleti leta 1907 je z 20 fanti iz različnih odšel na otok Brownsea v Rokavskem prelivu in praktično preizkusil svojo zamisel skavtstva. Tabor je uspel v vseh pogledih. Dečki na taboru, prvi skavti, so bili razdeljeni po vodih, najstarejši je bil vodnik. Dečki so na taboru tako v vodih uresničevali skavtsko življenje, sestavljeno iz dela, učenja in igre. Ta dogodivščina velja za prvi skavtski tabor. To ga je opogumilo, da je izdelal podrobna navodila za izvajanje skavtstva in jih podal v knjigi »Skavtstvo za fante« (Scouting for boys), ki je izšla leta 1908. Slovenci smo dobili prevod leta 1932 pod naslovom »Skavt - navodila za vzgojo dobrih državljanov«. Knjiga je postala prava uspešnica in vsepovsod so nastajale nove skavtske skupine. Skavtsko gibanje se je iz Anglije hitro razširilo tudi v Evropo in na druge celine. Leta 1909 so se na velikem zboru skavtov v londonski Kristalni palači, pojavila tudi dekleta. Ko jih je B.P. zagledal in jih vprašal kdo da so, so se mu predstavile kot skavtinje. V začetku je skavtinje, ki jih je B.P. poimenoval vodnice, vodila njegova sestra Agnes, kasneje pa žena Olave. Olave se je rodila na isti dan, a 32 let pozneje, 22. februarja 1889. Imela sta tri otroke.

Skavtstvo za fante

BiPi in Olave

Leta 1910 je gibanje že tako zraslo, da je B.P. zapustil vojsko in se popolnoma posvetil razvoju skavtskega gibanja. Odtlej je pisal knjige o skavtstvu, razne članke in resnejše študije. Vse to je tudi sam ilustriral. Veliko je potoval in spoznaval skavte najrazličnejših dežel.

Na začetku je B.P. predvidel skavtstvo samo za fante od 12. do 18. leta, leta 1913 je ustanovil volčiče (7. do 11. leta) ter leta 1917 pa še roverje (pri nas se imenujejo popotniki).

Leta 1920, po končani 1. svetovni vojni, so se skavti celega sveta v znak miru zbrali na srečanju v Olympia Hallu v Londonu. Baden-Powell je to srečanje poimenoval »Jamboree«, kar v jeziku dakotskih indijancev pomeni zbor vseh plemen. Navdušeni skavti so B.P.-ja enoglasno izbrali za svetovnega voditelja skavtov. Svetovni »jamboreeji« se vsako četrto leto vrstijo še dandanes.

Skavtski način vzgoje je doživel velik odmev tudi v pedagoških krogih. Leta 1929 je gibanje štelo že preko dva milijona članov. Zaradi velikih zaslug je kralj Jurij V. Baden-Powellu podelil naslov lord of Gillwell.

B.P. se je s svojo ženo Olave preselil v vzhodno Afriko (Kenija, Nyeri), kjer je 8. januarja 1941 mirno umrl naravne smrti. Množice mladih po celem svetu pa so navdušeno sprejemale skavtska načela za svoja vodila in dandanes šteje skavtsko gibanje že preko 30 milijonov članov.